Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na dynię jest mnóstwo, ale z pewnością ciekawą propozycją na jesienny obiad są kotlety z dyni. Tutaj wykorzystujemy świeżą i surową dynię. Nie trzeba robić puree ani jej obgotowywać. Wystarczy zetrzeć, dodać niezbędne składniki i usmażyć! Prostota i szybkość przede wszystkim. Do ciasta można dodać też ulubione przyprawy, a jeśli wolisz ostrzejsze smaki – nie krępuj się przed dodaniem papryczki chili czy jalapeno. Nie można też zapomnieć o parmezanie, który dodaje daniu charakterystycznego smaku.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 495
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 286
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1475
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 495
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 286
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1475
Składniki
Dynię umyj i pokrój na ćwiartki. Wyjmij rdzeń z nasionami, pozostawiając miąższ. Obierz dynię ze skórki. Zetrzyj dynię na tarce o dużych oczkach i przełóż ją do miski. Odciśnij ewentualnie zgromadzoną wodę.
Do miski dodaj jajka, parmezan, mąkę, czosnek, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Nakładaj kotlety z dyni za pomocą łyżki. Delikatnie je spłaszcz na grubość ok. 2 cm.
Smaż kotlety na złoty kolor z każdej strony, po ok. 3-4 minuty. Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu. Kotlety z dyni podawaj z ulubioną surówką, z dodatkiem świeżych ziół i sałaty.