Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na dynię jest mnóstwo, ale z pewnością ciekawą propozycją na jesienny obiad są kotlety z dyni. Tutaj wykorzystujemy świeżą i surową dynię. Nie trzeba robić puree ani jej obgotowywać. Wystarczy zetrzeć, dodać niezbędne składniki i usmażyć! Prostota i szybkość przede wszystkim. Do ciasta można dodać też ulubione przyprawy, a jeśli wolisz ostrzejsze smaki – nie krępuj się przed dodaniem papryczki chili czy jalapeno. Nie można też zapomnieć o parmezanie, który dodaje daniu charakterystycznego smaku.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2546
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3097
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6412
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2546
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3097
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6412
Składniki
Dynię umyj i pokrój na ćwiartki. Wyjmij rdzeń z nasionami, pozostawiając miąższ. Obierz dynię ze skórki. Zetrzyj dynię na tarce o dużych oczkach i przełóż ją do miski. Odciśnij ewentualnie zgromadzoną wodę.
Do miski dodaj jajka, parmezan, mąkę, czosnek, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Nakładaj kotlety z dyni za pomocą łyżki. Delikatnie je spłaszcz na grubość ok. 2 cm.
Smaż kotlety na złoty kolor z każdej strony, po ok. 3-4 minuty. Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu. Kotlety z dyni podawaj z ulubioną surówką, z dodatkiem świeżych ziół i sałaty.