Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z grochu z kaszą bulgur

Kotlety z grochu z kaszą bulgur

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3924

Dodano:

Odsłon: 8033

Dziś u nas obiad wegetariański. Kotlety z grochu obłuskanego, z kaszą bulgur i pyszną surówką z kapusty pekińskiej. Kasza bulgur jest najbardziej popularna w kuchni bliskowschodniej. Smakiem przypomina ryż, a wyglądem kaszę pęczak. Zawiera dużo białka, ma niski indeks glikemiczny i daje uczucie sytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Ciekawostką jest to, że jest jedną z najstarszych kasz, ale w Polsce dopiero wkracza do kuchni i jest trudno dostępna.

Składniki

  • 1 szklanka grochu
  • 2 szklanki wody lub nieco więcej
  • 1 łyżeczka wegety
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, cząber
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • koperek lub pietruszka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • bułka tarta lub inna panierka, u nas owsiana
  • oliwa lub olej do smażenia
  • pieprz, sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety z grochu z kaszą bulgur

Przygotowanie

  1. Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek i gotować do momentu aż wchłonie wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie.
    Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego.
    Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń