Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z jajek pamiętam z dzieciństwa. Mama czasem je przyrządzała. Ja też robię je od czasu do czasu. Natomiast dla mojego męża to zupełna nowość, bo on wcześniej takich kotletów nie jadał. Ale bardzo je sobie chwali. Kotleciki z jajek podaję najczęściej z frytkami, a bo tak mi jakoś do nich pasują, i z surówką. Skład kotletów z jajek jest taki jak na mielone, tyle, że zamiast mięsa dajemy do nich zmielone lub starte na tarce o drobnych oczkach jajka ugotowane na twardo. Do masy jajecznej dodajemy też zieleninę: pietruszkę lub koperek, jak kto lubi.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10397
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5992
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5315
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12844
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4585
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10397
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5992
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5315
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12844
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4585
Składniki
Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarełku o małych oczkach ( można zmielić )
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek
Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania )
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut
Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami