Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety kojarzą się nam głównie z mięsem. Obecnie jednak coraz więcej osób decyduje się na bezmięsny jadłospis lub po prostu szuka odmiany od codziennej monotonii schabowych. Okazuje się, że kotlety można przygotować praktycznie we wszystkiego. Szczególnie „wdzięcznym” materiałem są niezbyt soczyste warzywa – takie jak kalafior. Kotlety z gotowanego kalafiora mają niewiele wspólnego ze smakiem tych mięsnych, ale z powodzeniem mogą zająć ich miejsce w klasycznych daniach obiadowych.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19952
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 562
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6984
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244028
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19952
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 562
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6984
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244028
Składniki
Podziel różyczki kalafiora i ugotuj na parze (przez kilka minut). Zblenduj na gładką masę.
Pokrój dość drobno pora. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zblanszuj pora, przelewając go (na sitku) wrzątkiem. Następnie posól go i podsmaż chwilę pora na niewielkiej ilości masła. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Połącz warzywa ze zblendowanym kalafiorem.
Posiekaj drobno koperek. Rozkłóć jajka. Dodaj do masy kalafiorowej jajka, koperek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Z powstałej masy uformuj niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym – po kilka minut z każdej ze stron. Tak przygotowane kotlety z kalafiora możesz podać z lekką sałatką albo z sosem, np. czosnkowym, koperkowym.