Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety kojarzą się nam głównie z mięsem. Obecnie jednak coraz więcej osób decyduje się na bezmięsny jadłospis lub po prostu szuka odmiany od codziennej monotonii schabowych. Okazuje się, że kotlety można przygotować praktycznie we wszystkiego. Szczególnie „wdzięcznym” materiałem są niezbyt soczyste warzywa – takie jak kalafior. Kotlety z gotowanego kalafiora mają niewiele wspólnego ze smakiem tych mięsnych, ale z powodzeniem mogą zająć ich miejsce w klasycznych daniach obiadowych.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Składniki
Podziel różyczki kalafiora i ugotuj na parze (przez kilka minut). Zblenduj na gładką masę.
Pokrój dość drobno pora. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zblanszuj pora, przelewając go (na sitku) wrzątkiem. Następnie posól go i podsmaż chwilę pora na niewielkiej ilości masła. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Połącz warzywa ze zblendowanym kalafiorem.
Posiekaj drobno koperek. Rozkłóć jajka. Dodaj do masy kalafiorowej jajka, koperek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Z powstałej masy uformuj niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym – po kilka minut z każdej ze stron. Tak przygotowane kotlety z kalafiora możesz podać z lekką sałatką albo z sosem, np. czosnkowym, koperkowym.