Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kalafiora i jajek to pyszny dodatek do obiadu oraz idealny wybór dla wszystkich będących na bezmięsnej diecie. Są szybkie, proste w przygotowaniu, miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo pożywne. Tę delikatność i smak uwielbiają szczególnie mali smakosze, którzy na co dzień stronią od kalafiora ;) Dzisiaj przygotowałam je w wersji bezglutenowej, do której wykorzystałam mąkę besan oraz ryżową, ale możemy przygotować je także w klasycznej wersji, dodając zwykłą bułkę tartą do masy i panierki.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3945
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19942
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3061
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4296
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3945
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19942
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3061
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4296
Składniki
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kalafior gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu polewamy go chwilę zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie studzimy. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na maśle lub oliwie i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka i kalafior kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy surowe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekany koper, szczypiorek, starty ser, obie mąki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę dla dobrego połączenia składników i lekkiego nabrania wody przez mąki. * Jeśli uzyskaliśmy zbyt rzadką masę, dodajmy do niej więcej sera lub mąki z ciecierzycy.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce przygotowanej z mieszanki mąk oraz szczypty soli. Smażymy je z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.