Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kalafiora i jajek

Przepis dnia 2021-07-05
Kotlety z kalafiora i jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1033 Ocena: 28799

Dodano:

Odsłon: 5661

Kotlety z kalafiora i jajek to pyszny dodatek do obiadu oraz idealny wybór dla wszystkich będących na bezmięsnej diecie. Są szybkie, proste w przygotowaniu, miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo pożywne. Tę delikatność i smak uwielbiają szczególnie mali smakosze, którzy na co dzień stronią od kalafiora ;) Dzisiaj przygotowałam je w wersji bezglutenowej, do której wykorzystałam mąkę besan oraz ryżową, ale możemy przygotować je także w klasycznej wersji, dodając zwykłą bułkę tartą do masy i panierki.

Składniki

  • KOTLETY:
  • 500 g ugotowanego kalafiora
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 50 g twardego, dojrzewającego sera (np. Cheddar)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mąki besan (z ciecierzycy)
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta ostrej papryki
  • pieprz do smaku
  • + olej lub oliwa do smażenia
  • PANIERKA:
  • 3 łyżki mąki besan
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z kalafiora i jajek

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kalafior gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu polewamy go chwilę zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie studzimy. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na maśle lub oliwie i odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Jajka i kalafior kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy surowe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekany koper, szczypiorek, starty ser, obie mąki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę dla dobrego połączenia składników i lekkiego nabrania wody przez mąki.

    * Jeśli uzyskaliśmy zbyt rzadką masę, dodajmy do niej więcej sera lub mąki z ciecierzycy.

  3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce przygotowanej z mieszanki mąk oraz szczypty soli. Smażymy je z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 29 czerwca Cudowne danie na bezmiesny obiad.
Od dziecka marzylam, aby mieso bylo z warzyw :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 25 czerwca Wchodzę w to :)
Nie jestem na żadnej diecie, a już szczególnie bezmięsnej :))) ale takie smaki również uwielbiam <3
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń