Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kalafiora i jajek to pyszny dodatek do obiadu oraz idealny wybór dla wszystkich będących na bezmięsnej diecie. Są szybkie, proste w przygotowaniu, miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo pożywne. Tę delikatność i smak uwielbiają szczególnie mali smakosze, którzy na co dzień stronią od kalafiora ;) Dzisiaj przygotowałam je w wersji bezglutenowej, do której wykorzystałam mąkę besan oraz ryżową, ale możemy przygotować je także w klasycznej wersji, dodając zwykłą bułkę tartą do masy i panierki.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 719
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 638
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 382
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3536
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 719
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 638
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 382
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3536
Składniki
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kalafior gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu polewamy go chwilę zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie studzimy. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na maśle lub oliwie i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka i kalafior kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy surowe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekany koper, szczypiorek, starty ser, obie mąki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę dla dobrego połączenia składników i lekkiego nabrania wody przez mąki. * Jeśli uzyskaliśmy zbyt rzadką masę, dodajmy do niej więcej sera lub mąki z ciecierzycy.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce przygotowanej z mieszanki mąk oraz szczypty soli. Smażymy je z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.