Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na smaczne kotlety z gotowanego kalafiora oraz ugotowanych na twardo jajek. Takie kotleciki proponuję na lekki obiad w towarzystwie kolorowej sałatki z rukolą i fetą. Polecam
miska, garnek, tłuczek, widelec, patelnia, praska do czosnku, łyżka,
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34816
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34816
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Kalafior obrać podzielić na różyczki opłukać , zalać zimną wodą, dodać pół łyżeczki soli. Doprowadzić do zagotowania i gotować około 8 minut na średnim ogniu palnika. ( kalafior ma być miękki lecz nie rozgotowany ). Odcedzić na durszlaku aż całkowicie odparuje woda. Przełożyć do miski i rozgnieść -rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą, obrać i rozdrobnić widelcem. Jajka połączyć z kalafiorem , dodać posiekaną cebulkę zieloną, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem do smaku wymieszać. Do całości dodać bułkę tarta i ponownie wymieszać. Z masy formować podłużne kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z każdej strony. ( po lekkim podsmażeniu zmniejszyć moc palnika aby kotlety się nie przypaliły). Podawać z sałatką.
Przygotowanie składników.
Gotowa masa na kotlety.
Panierowanie w bułce tartej.
Smażenie.
Kotlety gotowe do podania.