Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszne kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej, które powtarzam dość często. Są zdrowsze, bo nie smażymy ich na patelni lecz pieczemy bez tłuszczu w piekarniku. My je bardzo lubimy. Podaję je zamiast mięsa na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo tylko z surówką czy z tartymi gotowanymi burakami. Placuszki są smaczne i zawierają same zdrowe i odżywcze składniki. Oprócz kaszy jaglanej i kalafiora mamy tu cebulę, czosnek, pestki słonecznika.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie tak długo, aż będzie niemalże rozgotowana ( ok 25-30 minut ). W trakcie gotowania może być konieczność dolania wody, jeśli odparuje.
Kalafiora myjemy, odcinamy liście i wycinamy głąba, a kalafiora ścieramy na dużych oczkach tarełka razem z łodyżkami. Delikatnie solimy
Słonecznik podprażamy na suchej patelni kilka minut. Studzimy, a następnie blendujemy na gładką masę
Do kalafiora ścieramy cebulę i dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie ostudzoną kaszę, olej i zblendowany słonecznik. Dodajemy pieprz ziołowy oraz pieprz czarny mielony oraz ewentualnie jeszcze sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i kończymy przygotowywać kotlety: dodajemy do masy jajko i jeszcze raz wyrabiamy
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy uformowane na okrągłe placuszki kotlety kalafiorowe ( mi wychodzi ich 12 i wszystkie mieszczą się na raz na blaszce )
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut,
Aby kotlety ładnie się zarumieniły możemy pod koniec pieczenia przełączyć ustawienie piekarnika z góra - dół na górną grzałkę
Przed przełożeniem na talerz należy chwilę je przestudzić na blaszce, gdyż gorące są bardzo wiotkie. Do przenoszenia używamy szerokiej łopatki
Z podanej ilości wychodzi 12 kotletów