Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszne kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej, które powtarzam dość często. Są zdrowsze, bo nie smażymy ich na patelni lecz pieczemy bez tłuszczu w piekarniku. My je bardzo lubimy. Podaję je zamiast mięsa na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo tylko z surówką czy z tartymi gotowanymi burakami. Placuszki są smaczne i zawierają same zdrowe i odżywcze składniki. Oprócz kaszy jaglanej i kalafiora mamy tu cebulę, czosnek, pestki słonecznika.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21528
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21528
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie tak długo, aż będzie niemalże rozgotowana ( ok 25-30 minut ). W trakcie gotowania może być konieczność dolania wody, jeśli odparuje.
Kalafiora myjemy, odcinamy liście i wycinamy głąba, a kalafiora ścieramy na dużych oczkach tarełka razem z łodyżkami. Delikatnie solimy
Słonecznik podprażamy na suchej patelni kilka minut. Studzimy, a następnie blendujemy na gładką masę
Do kalafiora ścieramy cebulę i dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie ostudzoną kaszę, olej i zblendowany słonecznik. Dodajemy pieprz ziołowy oraz pieprz czarny mielony oraz ewentualnie jeszcze sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i kończymy przygotowywać kotlety: dodajemy do masy jajko i jeszcze raz wyrabiamy
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy uformowane na okrągłe placuszki kotlety kalafiorowe ( mi wychodzi ich 12 i wszystkie mieszczą się na raz na blaszce )
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut,
Aby kotlety ładnie się zarumieniły możemy pod koniec pieczenia przełączyć ustawienie piekarnika z góra - dół na górną grzałkę
Przed przełożeniem na talerz należy chwilę je przestudzić na blaszce, gdyż gorące są bardzo wiotkie. Do przenoszenia używamy szerokiej łopatki
Z podanej ilości wychodzi 12 kotletów