Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, sycące, dodające energii kotlety z kaszy bulgur to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy poszukują w swojej kuchni oryginalnych smaków lub roślinnych zamienników dla mielonych. Ich delikatny w smaku środek doskonale kontrastuje z chrupiącą panierką. Kotlety świetnie komponują się z sosem grzybowym lub pomidorowym. Składniki są proste i niedrogie, a uzyskany efekt na pewno zachwyci domowników. Koniecznie wypróbuj przepisu na obiad lub kolację.
miska, talerz, patelnia, nóż, deska do krojenia
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1691
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1098
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 193
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1691
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1098
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 193
Składniki
Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji, a następnie odcedź i ostudź.
Przygotuj warzywa. Zetrzyj na średnich oczkach marchewkę oraz cukinię. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę.
Przygotuj patelnię. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj startą wcześniej marchewkę i cukinię, smaż przez ok. 5-6 minut. Natkę pietruszki pokrój na drobno.
Przygotuj miskę. W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę, podsmażone warzywa, świeżą natkę pietruszki, jajko oraz 2 łyżki bułki tartej i przyprawy. Z tak przygotowanej masy formuj kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej.
Kotlety już są przygotowane do smażenia. Rozgrzej patelnię z olejem. Olej rozprowadź na patelni, aby dno patelni było pokryte olejem. Gdy olej będzie już rozgrzany, wyłóż kotlety na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aby kotlety się ładnie zrumieniły. Nie smaż na dużym ogniu, ponieważ jajko, które jest w środku, mogłoby się nie ściąć, a z kolei panierka byłaby już za mocno podpieczona.
Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu i podawaj z sałatkami w towarzystwie ulubionego sosu.