Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, sycące, dodające energii kotlety z kaszy bulgur to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy poszukują w swojej kuchni oryginalnych smaków lub roślinnych zamienników dla mielonych. Ich delikatny w smaku środek doskonale kontrastuje z chrupiącą panierką. Kotlety świetnie komponują się z sosem grzybowym lub pomidorowym. Składniki są proste i niedrogie, a uzyskany efekt na pewno zachwyci domowników. Koniecznie wypróbuj przepisu na obiad lub kolację.
miska, talerz, patelnia, nóż, deska do krojenia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1410
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1410
Składniki
Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji, a następnie odcedź i ostudź.
Przygotuj warzywa. Zetrzyj na średnich oczkach marchewkę oraz cukinię. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę.
Przygotuj patelnię. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj startą wcześniej marchewkę i cukinię, smaż przez ok. 5-6 minut. Natkę pietruszki pokrój na drobno.
Przygotuj miskę. W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę, podsmażone warzywa, świeżą natkę pietruszki, jajko oraz 2 łyżki bułki tartej i przyprawy. Z tak przygotowanej masy formuj kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej.
Kotlety już są przygotowane do smażenia. Rozgrzej patelnię z olejem. Olej rozprowadź na patelni, aby dno patelni było pokryte olejem. Gdy olej będzie już rozgrzany, wyłóż kotlety na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aby kotlety się ładnie zrumieniły. Nie smaż na dużym ogniu, ponieważ jajko, które jest w środku, mogłoby się nie ściąć, a z kolei panierka byłaby już za mocno podpieczona.
Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu i podawaj z sałatkami w towarzystwie ulubionego sosu.