Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z kasz lub i warzyw są przede wszystkim zdrowe po za tym smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je dodać do dania głównego na obiad, ale też do kanapki zamiast mielonego z mięska lub jako najzwyklejszą przekąskę:)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4160
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6529
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5492
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13553
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5333
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4160
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6529
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5492
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13553
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5333
Składniki
Tuńczyka wyłożyć na sitko żeby odsączyć. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, następnie porządnie odcisnąć nadmiar płynu. Kaszę ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Cebulę obrać z łupin, pokroić w drobną kostkę (zostawiłam surową), podobnie postąpić z czosnkiem. Kaszę, tuńczyka i wilgotną bułkę dobrze wymieszać i zmielić w maszynce przy pomocy sitka o dużych oczkach. Potem dodać jajka, wcześniej przygotowaną cebulkę, czosnek, musztardę i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymies Następnie z powstałej masy formować ok. stu gramowe kotleciki (nie placki), kształt mogą mieć dowolny, mogą być okrągłe lub podłużne lekko spłaszczone. Uformowane kotleciki panierować w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na bardzo porządnie rozgrzanym oleju (olej na patelni powinien sięgać do ok. ½ wysokości kotlecików) do momentu ładnego zarumienienia się panierki. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Pyszne są z wszelkimi surówkami i sałatkami, pasują do najrozmaitszych sosów i makaronów. Czasem przerabiam je na małe pulpeciki:)