Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kaszą jaglaną. To chyba moja ulubiona -ze wszystkich kasz najbardziej ta przypada mi do gustu. Dlatego też próbuję włączać ją w różne przepisy i dzisiaj proponuję kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 48
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 357
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40465
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 48
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 357
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40465
Składniki
W garnku zagotowałam 2 szklanki wody. Wsypuję kaszę. Gdy zacznie się gotować, dodaję łyżkę masła i na małym ogniu gotuję ją około 20 minut.
Pozostałe masło roztapiam na patelni, wrzucam drobno posiekaną cebulkę i podsmażam. Dodaję drobno pokrojone pieczarki i startą na małych oczkach marchewkę. Podlewam mniej więcej kubkiem wody i duszę do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem i papryką.
W misce mam już ugotowaną kaszę. Dokładam przestudzoną nieco zawartość patelni i mieszam. Wbijam jajko i dodaję posiekany szczypiorek – ponownie mieszam. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę bułki tartej.
Formuję na dłoni kotleciki, lekko je spłaszczam i obtaczam w bułeczce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron. Kotleciki mają lekko chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie, pachnące, delikatne. Smacznego!!!