Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Próbowałam swoim domownikom przemycić trochę kalafiora... Udało się, choć nie wszystkim ;)
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4188
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33845
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9720
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4188
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33845
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9720
Składniki
Kalafiora obieramy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną wrzucamy na gotujący się bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu, pilnując i mieszając, by się nie przypaliła. Przestudzonego kalafiora rozdrabniamy blenderem lub widelcem. Łączymy z kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem, łyżką bułki tartej i przyprawami (czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy). Wyrabiamy gładką masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.