Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym

Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1949

Dodano:

Odsłon: 1644

Przepis na pyszne kotleciki z kaszy jaglanej.

Składniki

  • Składniki na kotlety:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • łyżeczka soli
  • odrobina pieprzu
  • jajko
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka otrąb owsianych
  • natka pietruszki
  • ½ czerwonej papryki
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • Składniki na sos jogurtowy:
  • jeden jogurt naturalny
  • sól
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotować kaszę jaglaną na gęsto stosując proporcje : 1 objętość kaszy :2,5 objętości wody.

    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni na jednej łyżce oleju ( nie rumienić, jedynie podsmażyć do momentu aż cebula i czosnek zmiękną)

    Do ugotowanej wystudzonej kaszy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajko, mąkę, otręby, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem .

  2. Formować małe kotleciki, smażyć na oleju do momentu, aż kotlety będą chrupiące i złociste.

    Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt z solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń