Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 417
Dodano: 11.03.2012
Odsłon: 12738
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Kaszę ugotować w osolonym wrzątku.Wyjąć z woreczków i ostudzić.Suszone grzyby namoczyć we wrzątku i drobno pokroić.
Cebulę drobno posiekać podsmażyć na smalcu razem z drobno pokrojonymi pieczarkami.Dodać suszone grzyby.Doprawić solą i pieprzem.4 łyżki farszu odłożyć do przygotowania sosu.
Kaszę i farsz grzybowy połączyć,dodać zieleninkę,jajka i doprawić do smaku(nie żałować ponieważ jak słabo doprawimy kotlety będą mdłe)Wszystko dobrze wymieszać i formować kotleciki.Obtoczyć w bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Kotlety przewracać kiedy dobrze się przysmażą ponieważ jak zrobimy to za szybko to się rozpadną.
PRZYGOTOWANIE SOSU Odłożony farsz przełożyć do garnuszka,zalać wodą i gotować razem z kostką rosołową,zielem i liściem 15 min.(można dodać jeszcze parę grzybów suszonych wtedy sos będzie miał bardziej intensywny smak).Sos zagęścić zaklepką i zabielić śmietaną.Doprawić do smaku
Kotleciki podawać polane sosem grzybowym lub pomidorowym.Smacznego!!!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

madzia1208 11 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Proponuję drobna kaszę bo przy grubszej kotlety będą się rozpadały .Kasza mazurska jest najlepsza,choć robiłam też kotlety z kaszy gryczanej(maja bardziej intensywny smak).28 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Jak czytam to dla mnie rewelacja ,świetny pomysł i cudowny grzybowy smak.Na pewno wypróbuję ,tylko nie wiem jaka kasza będzie lepsza ,pęczak czy drobniejsza ?27 Kto głosował? | Odpowiedz