Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kotleciki kapuściane z pieczarkami. Smakują wspaniale podane z sosem czosnkowym, dlatego polecam Wam gorąco ten przepis. Inspiracją przy tworzeniu tego dania był przepis zamieszony na blogu Kuchnia u Krysi.
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2949
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 257
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 126
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2949
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 257
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 126
Składniki
Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, odrobinę soli. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, podsmażamy na smalcu (1 łyżka), doprawiamy solą i pieprzem. Podmażone pieczarki studzimy. Zimną kapustę przekładamy do miski, dodajemy wystudzone pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy 4 łyżki bułki tartej, drobno posiekany koperek oraz ziarna papryczki chili. Składniki mieszamy łyżką do momentu, aż powstanie zwarta masa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki. Gotowe kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Sos: U mnie powstał błyskawicznie. Nie miałam świeżego czosnku, więc wymieszałam jogurt z czosnkiem suszonym i gotowe. Jeżeli macie świeży czosnek, należy go obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Zajmuje to tylko odrobinę więcej czasu a taki sos jest dużo zdrowszy. Usmażone kotlety podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym. Uwaga 1: Formując kotleciki, na przygotowanie jednego z nich, zużyłam 1 kopiatą łyżkę masy. Uwaga 2: Z podanych składników upiekłam 7 kotletów. Smacznego.