Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z mortadeli to tradycyjne danie, które kojarzy się z PRL-em. Tym razem, przygotowaliśmy dla ciebie propozycję zrobienia ich na bazie ciasta naleśnikowego. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie, proste i tanie. Można jeść je solo jako przekąskę lub zaserwować w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kotletów z mortadeli, koniecznie nadróbcie zaległości. Jesteśmy przekonani, że Wam posmakują.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2827
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 271
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2827
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 271
Składniki
Przygotuj najpierw mortadelę. Jeśli to konieczne, zdejmij osłonkę. Ze sporego kawałka przygotuj centymetrowe plastry. Każdy z nich posól i popieprz.
Przygotuj teraz ciasto, które swoją konsystencją będzie przypominać naleśnikowe. W misce połącz trzepaczką jajka i mleko. Wsyp mąkę, dodaj paprykę w proszku, zioła prowansalskie, sól i pieprz, a następnie ponownie wymieszaj energicznie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Jeśli jest za gęste, wlej trochę wody (najlepiej gazowanej).
Każdy kawałek mortadeli obtocz w cieście.
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Układaj kotlety z mortadeli i smaż z obu stron po kilka minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
Tak przygotowane kotlety z mortadeli możesz serwować z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dobrze smakują do opiekanych ziemniaków i frytek lub ziemniaków i surówki.