Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z mortadeli to tradycyjne danie, które kojarzy się z PRL-em. Tym razem, przygotowaliśmy dla ciebie propozycję zrobienia ich na bazie ciasta naleśnikowego. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie, proste i tanie. Można jeść je solo jako przekąskę lub zaserwować w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kotletów z mortadeli, koniecznie nadróbcie zaległości. Jesteśmy przekonani, że Wam posmakują.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12576
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13641
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12576
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13641
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Składniki
Przygotuj najpierw mortadelę. Jeśli to konieczne, zdejmij osłonkę. Ze sporego kawałka przygotuj centymetrowe plastry. Każdy z nich posól i popieprz.
Przygotuj teraz ciasto, które swoją konsystencją będzie przypominać naleśnikowe. W misce połącz trzepaczką jajka i mleko. Wsyp mąkę, dodaj paprykę w proszku, zioła prowansalskie, sól i pieprz, a następnie ponownie wymieszaj energicznie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Jeśli jest za gęste, wlej trochę wody (najlepiej gazowanej).
Każdy kawałek mortadeli obtocz w cieście.
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Układaj kotlety z mortadeli i smaż z obu stron po kilka minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
Tak przygotowane kotlety z mortadeli możesz serwować z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dobrze smakują do opiekanych ziemniaków i frytek lub ziemniaków i surówki.