Do góry

Dania główne Przepis na:

kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i serem

kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 184

Dodano:

Odsłon: 751

pyszne i łatwe do zrobienia kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i tartym serem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka ok. 0,5-0,8 kg
  • 1 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 cebula czerwona
  • 250 gram pieczarek
  • 0,25 szklanki wody do pieczarek
  • sól i pieprz
  • 75 gram sera mozzarella
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. mięso oczyszczamy z błonek i tłuszczu, dzielimy je na części tzn kroimy je wzdłuż, odcinamy polędwiczki

  2. robimy marynatę z sosu sojowego i 2 łyżek wody, zanurzamy w niej mięso, odstawiamy na ok. 15-30 min.

  3. w czasie marynowania się mięsa, kroimy w kostkę cebulę i pieczarki i usmaż na 2 łyżkach oleju do zrumienienia, następnie zalewamy 0,25 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy bez przykrycia do odparowania większości wody

    gdy pieczarki będą gotowe przekładamy je z patelni do talerza lub salaterki

  4. mięso wyciągamy z zalewy i smażymy na tej samej patelni 2 min z jednej strony,

    następnie odwracamy kotlety i łyżką nakładamy na wierzch każdego kotleta pieczarki i sypiemy serem,

    dusimy pod przykryciem! ok. 2 min. aż ser się rozpuści

    nadmiar sosu i pieczarek uzywamy do polania ziemniaków lub ryżu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń