Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z warzyw z rosołu to przykład gospodarnego wykorzystania wszystkich składników w kuchni. Dzięki temu otrzymasz danie dwudaniowe – zdrowy i pyszny rosół oraz atrakcyjne kotleciki. Kotlety możesz polać ulubionym sosem, podać samodzielnie lub zaserwować z mięsem lub rybą.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2641
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20147
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 743
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7173
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2641
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20147
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 743
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7173
Składniki
Warzywa (marchewki, pietruszki i seler) z rosołu zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem na gładką pastę. Fasolę lub soczewicę namocz na noc w wodzie i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Zmiel razem z warzywami. Dodaj ugotowane, rozgniecione ziemniaki (te, które zostały z obiadu lub ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone) i połącz z pastą. Obierz i drobno posiekaj cebulę, usmaż na złoto na oleju lub maśle, po czym dodaj czosnek, też przesmaż, następnie dodaj do warzywnej masy.
Do masy dodaj przyprawy, posiekaną zieleninę, mąkę i wyrób ręką, aż uzyskasz gładką, jednorodną konsystencję. Jeśli masa nie jest zwarta i się rozpada, dodaj do niej 1 lub 2 jajka i jeszcze raz wymieszaj. Pozostaw na 20 minut.
Po wskazanym czasie nabieraj łyżką warzywną masę, formuj kulki, obtaczaj w bułce tartej i spłaszczaj, tworząc równe kotlety. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety na złoty kolor z obydwu stron. Możesz wyłożyć je na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Od razu podawaj.