Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z warzyw z rosołu to przykład gospodarnego wykorzystania wszystkich składników w kuchni. Dzięki temu otrzymasz danie dwudaniowe – zdrowy i pyszny rosół oraz atrakcyjne kotleciki. Kotlety możesz polać ulubionym sosem, podać samodzielnie lub zaserwować z mięsem lub rybą.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1017
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1017
Składniki
Warzywa (marchewki, pietruszki i seler) z rosołu zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem na gładką pastę. Fasolę lub soczewicę namocz na noc w wodzie i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Zmiel razem z warzywami. Dodaj ugotowane, rozgniecione ziemniaki (te, które zostały z obiadu lub ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone) i połącz z pastą. Obierz i drobno posiekaj cebulę, usmaż na złoto na oleju lub maśle, po czym dodaj czosnek, też przesmaż, następnie dodaj do warzywnej masy.
Do masy dodaj przyprawy, posiekaną zieleninę, mąkę i wyrób ręką, aż uzyskasz gładką, jednorodną konsystencję. Jeśli masa nie jest zwarta i się rozpada, dodaj do niej 1 lub 2 jajka i jeszcze raz wymieszaj. Pozostaw na 20 minut.
Po wskazanym czasie nabieraj łyżką warzywną masę, formuj kulki, obtaczaj w bułce tartej i spłaszczaj, tworząc równe kotlety. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety na złoty kolor z obydwu stron. Możesz wyłożyć je na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Od razu podawaj.