Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z ziemniaków

Przepis dnia 2016-08-01
Kotlety z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16601

Dodano:

Odsłon: 7343

Klasyka polskiej kuchni

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 białko
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tłuszczu
  • tarta bułka do panierowania
  • 150 g tłuszczu do smażenia
  • 2 łyżki mąki do posypywania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce.
    Wyłożyłem je na deskę grubo posypana mąką, dodałem tartą bułkę, surowe jajko, białko i jajko ugotowane na twardo drobno posiekane, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobiłem, uformowałem gruby wałek, który pokroiłem w grube plastry. Z nich uformowałem kotlety. Obsypałem je tartą bułką i smażyłem na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron n rumiano.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń