Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ze schabu i karkówki, stworzone z dwóch rodzajów mięs, są delikatne w smaku, wilgotne i soczyste w środku. Chrupiąca panierka scala wszystko razem, a odpowiednie doprawienie – także musztardą – zapewnia idealną pikantność i aromat. Moczenie w mleku jest bardzo ważne, gdyż sprawia, że danie jest niezwykle miękkie i rozpływa się w ustach. Choć te kotlety są nieco grubsze niż klasyczna wersja schabowych, to w żadnym wypadku nie ustępują im w smaku!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3533
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1200
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4213
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 385
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3533
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1200
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4213
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 385
Składniki
Kotlety lekko rozbij, a następnie natrzyj je czosnkiem, papryką i tymiankiem. Włóż je do miski i zalej mlekiem. Odstaw na godzinę do lodówki.
Wyjmij kotlety z lodówki i bierz po dwa – jeden kotlet ze schabu i jeden kotlet z karkówki. Połóż je na sobie i rozbij cienko, by struktury obu mięs przeniknęły między sobą. Następnie posmaruj je cienko musztardą i oprósz solą oraz pieprzem.
Do głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego – bułkę tartą, a w trzecim rozbełtaj jajka. Na patelni rozgrzej olej.
Bierz po kotlecie składającym się z karkówki i schabu, a następnie obtaczaj je w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
Kładź kotlety na rozgrzany tłuszcz i smaż do zezłocenia z obu stron. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu.
Kotlety ze schabu i karkówki podawaj z dodatkiem ziemniaków i lekkiej sałatki.