Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-05-2023
Kotlety ziemniaczane z dodatkiem pieczarek i pora.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 177
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3434
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 177
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3434
Składniki
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę. 2. Przygotowujemy farsz. Pieczarki, cebulę i pora kroimy drobno. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i por. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda i staną się miękkie. 3. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Mieszamy składniki dokładnie. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przekładamy ciasto na stolnice podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, aż się stanie elastyczne. 4. Ciasto kroimy, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy farsze. Formujemy w kształt kotleta. 5. Kotlety smażymy na oleju, na małym ogniu, aż się zarumienią. Przewracamy je kilka razy, aby się nie przypaliły i były w środku usmażone.