Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-05-2023
Kotlety ziemniaczane z dodatkiem pieczarek i pora.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13944
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10305
Szybka i smaczna
Odsłon: 13944
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10305
Składniki
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę. 2. Przygotowujemy farsz. Pieczarki, cebulę i pora kroimy drobno. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i por. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda i staną się miękkie. 3. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Mieszamy składniki dokładnie. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przekładamy ciasto na stolnice podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, aż się stanie elastyczne. 4. Ciasto kroimy, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy farsze. Formujemy w kształt kotleta. 5. Kotlety smażymy na oleju, na małym ogniu, aż się zarumienią. Przewracamy je kilka razy, aby się nie przypaliły i były w środku usmażone.