Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obiadu. Do kotletów ziemniaczanych dodamy kremowy sos pieczarkowy i ulubioną surówkę. Kotlety są puszyste i sycące, bardzo proste do zrobienia. Można je jeść na wytrawnie, ale smakują również na słodko z cukrem i sosem owocowym.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 140
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16095
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 68
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 178
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 686
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 140
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16095
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 68
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 178
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 686
Składniki
Sos grzybowy:
Pieczarki czyścimy i tniemy na plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim cebulę do zeszklenia. Dorzucamy pokrojone pieczarki, dajemy szczyptę soli. Smażymy całość, aż odparuje płyn z pieczarek. Wlewamy do tak podsmażonych grzybów kremówkę połączoną z mąką, dobrze rozmieszane. Zagęszczamy sos chwilę gotując całość, na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem i maggi. Po wyłączeniu ognia zasypujemy sos posiekaną natką.
Kotlety ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę. Mieszamy całość. Ciasto na kotlety jest niezbyt gęste i trochę kleiste. Posypujemy deskę do krojenia obficie mąką, ręce również maczamy w mące. Formujemy kotlety o grubości mniej więcej jednego centymetra. Z tej ilości ziemniaków wychodzi 8-10 kotletów ziemniaczanych.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kotlety z obu stron na rumiano, na średnim ogniu.
Usmażone kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.
U nas jest to surówka z kapusty stożkowej: https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-surowka-z-kapusty-stozkowej,2040252,walek.html
Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym gotowe!