Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te kotleciki znalazłam na blogu https://www.olgasmile.com/. Swoją wersję wzbogaciłam o batata i przyprawy. Muszę przyznać, że to bardzo smaczna odsłona poczciwego ziemniaka :)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Cebulę kroję na kostkę i podsmażam na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli. Pieczarki kroję na małe kawałki i dodaję do cebuli. Smażę mieszając od czasu do czasu aż z pieczarek całkowicie odparuje sok i staną się miękkie. Pod koniec smażenia doprawiam pieprzem, lubczykiem, tymiankiem i sosem sojowym. Sól zazwyczaj jest zbędna.
Ziemniaki i batata szoruję i gotuję w łupinkach na parze. Studzę. Po przestudzeniu obieram i blenduję na jednolitą masę. Dodaję mąkę, sól, pieprz, wędzoną paprykę i gałkę muszkatołową. Szybko zagniatam ciasto. Ja robię to w misce ale można na stolnicy. Jak ciasto będzie zbyt wolne można dodać więcej mąki. Ilość mąki będzie zależna od rodzaju ziemniaków. Z ciasta odrywam kawałki wielkości sporej mandarynki, rozpłaszczam w dłoniach, nakładam farsz z pieczarek, zlepiam w kulkę i rozpłaszczam na foremny placek.
Ziemniaczane kotlety smażę na patelni na łyżce margaryny i 2 łyżkach oleju po kilka minut z każdej strony. Powinny ładnie się zarumienić. Z podanych składników wyszło mi 6 kotlecików. Podawać z ulubioną surówką.