Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te kotleciki znalazłam na blogu https://www.olgasmile.com/. Swoją wersję wzbogaciłam o batata i przyprawy. Muszę przyznać, że to bardzo smaczna odsłona poczciwego ziemniaka :)
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 196
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 136
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 135
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 170
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 196
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 136
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 135
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 170
Składniki
Cebulę kroję na kostkę i podsmażam na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli. Pieczarki kroję na małe kawałki i dodaję do cebuli. Smażę mieszając od czasu do czasu aż z pieczarek całkowicie odparuje sok i staną się miękkie. Pod koniec smażenia doprawiam pieprzem, lubczykiem, tymiankiem i sosem sojowym. Sól zazwyczaj jest zbędna.
Ziemniaki i batata szoruję i gotuję w łupinkach na parze. Studzę. Po przestudzeniu obieram i blenduję na jednolitą masę. Dodaję mąkę, sól, pieprz, wędzoną paprykę i gałkę muszkatołową. Szybko zagniatam ciasto. Ja robię to w misce ale można na stolnicy. Jak ciasto będzie zbyt wolne można dodać więcej mąki. Ilość mąki będzie zależna od rodzaju ziemniaków. Z ciasta odrywam kawałki wielkości sporej mandarynki, rozpłaszczam w dłoniach, nakładam farsz z pieczarek, zlepiam w kulkę i rozpłaszczam na foremny placek.
Ziemniaczane kotlety smażę na patelni na łyżce margaryny i 2 łyżkach oleju po kilka minut z każdej strony. Powinny ładnie się zarumienić. Z podanych składników wyszło mi 6 kotlecików. Podawać z ulubioną surówką.