Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 828
Dodano: 28.01.2018
Odsłon: 9521
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Cebulę kroję na kostkę i podsmażam na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli. Pieczarki kroję na małe kawałki i dodaję do cebuli. Smażę mieszając od czasu do czasu aż z pieczarek całkowicie odparuje sok i staną się miękkie. Pod koniec smażenia doprawiam pieprzem, lubczykiem, tymiankiem i sosem sojowym. Sól zazwyczaj jest zbędna.
Ziemniaki i batata szoruję i gotuję w łupinkach na parze. Studzę. Po przestudzeniu obieram i blenduję na jednolitą masę. Dodaję mąkę, sól, pieprz, wędzoną paprykę i gałkę muszkatołową. Szybko zagniatam ciasto. Ja robię to w misce ale można na stolnicy. Jak ciasto będzie zbyt wolne można dodać więcej mąki. Ilość mąki będzie zależna od rodzaju ziemniaków.
Z ciasta odrywam kawałki wielkości sporej mandarynki, rozpłaszczam w dłoniach, nakładam farsz z pieczarek, zlepiam w kulkę i rozpłaszczam na foremny placek.
Ziemniaczane kotlety smażę na patelni na łyżce margaryny i 2 łyżkach oleju po kilka minut z każdej strony. Powinny ładnie się zarumienić. Z podanych składników wyszło mi 6 kotlecików.
Podawać z ulubioną surówką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)