Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to świetny zamiennik do tych tradycyjnych, przyrządzanych z mięsa. Wychodzą puszyste, sycące i pełne smaku. Wszystko dzięki dodatkowi soczystych pieczarek. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami możesz podać solo, ale najlepiej smakują z sosem lub surówką. Wtedy staną się pysznym obiadem dla całej rodziny,
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 1583
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1732
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 1583
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1732
Składniki
Ugotowane ziemniaki, utłucz i wystudź. Chłodną masę przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli, a następnie wyrabiaj, aby powstała jednolita masa. Masę podziel na równe kule (o wielkości zbliżonej do piłeczki do ping ponga).
Następnie cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki zetrzyj na dużych oczkach. Razem podsmaż na oleju, doprawiając solą do smaku. Gdy będą zarumienione i zredukuje się całkowicie płyn spod pieczarek, dodaj jeszcze łyżkę poszatkowanej natki pietruszki i przemieszaj do połączenia.
Deskę lub blat kuchenny podsyp mąką. Kulkę ziemniaczaną przełóż na deskę/blat i spłaszcz ją dobrze dłonią. Na jeden placek nałóż łyżką farsz i przykryj drugim plackiem. Sklej brzegi i uformuj kształt kotleta.
Następnie smaż na oleju na złoto-brązowy kolor. Szybkie i pyszne kotlety ziemniaczane z pieczarkami już gotowe, smacznego!