Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem to idealne połączenie chrupiącej skórki, aromatycznego nadzienia i rozpływających się w ustach ziemniaków.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 656
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 656
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Wstaw je do dużego garnka i zalej wodą. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź i ostudź.
W dużej misce rozgnieć ostudzone ziemniaki na gładką masę bez grudek. Następnie dodaj mąkę, starty na tarce czosnek, czarny pieprz, cebulkę granulowaną i sól. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut, by ostygło.
Cebulę i pieczarki drobno posiekaj, a żółty ser zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dołóż grzyby, posiekaną natką pietruszki i wędzoną paprykę. Smaż całość na dużym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Nadmiar soku odcedź. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź, a następnie wmieszaj delikatnie żółty ser.
Lekko wilgotnymi dłońmi podziel ciasto ziemniaczane na 8 równych części, a następnie uformuj bardzo płaskie placki. Nałóż na środek około 1,5 łyżki mieszanki grzybowej i złącz całość na brzegach w jednolitego kotleta. Powtarzaj do wykończenia składników.
Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Ostrożnie ułóż kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem na patelni i smaż przez 2 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu.