Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest kilka takich potraw, na których po wystudzeniach tworzy się brzydka warstwa potocznie zwana kożuchem. Kożuch na mleku, budyniu, gęstej zupie czy sosie nie jest ani apetyczny ani estetyczny. Dlatego lepiej zapobiegać jego powstawaniu.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1069
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38510
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1290
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1069
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38510
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1290
Składniki
Mleko 1. podczas gotowania lub zaraz po przelaniu do szklanek/kubków mleko trzeba spienić tzn. na powierzchni wytworzyć pianę za pomocą specjalnej miotełki lub spieniacza 2. gdy mleko zacznie się gotować wrzucamy kostkę lodu Budyń 1. po ugotowaniu i przełożeniu do salaterki przykrywamy go szczelnie folią spożywczą 2. wierzch budyniu po ugotowaniu posypujemy cukrem /zwykłym lub pudrem/ 3. wierzch ciepłego budyniu posypujemy cienkimi wiórkami masła - masło się roztopi i utworzy cienką tłustą warstwę ochronną Gęsta zupa lub sos 1. na ciepłą zupę /lub sos/ kładziemy cienkie wiórki masła lub przeciągamy po powierzchni sosu/zupy kawałkiem masła nabitego na widelec - dzięki temu wytworzymy cienką tłustą warstwę ochronną.