Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest kilka takich potraw, na których po wystudzeniach tworzy się brzydka warstwa potocznie zwana kożuchem. Kożuch na mleku, budyniu, gęstej zupie czy sosie nie jest ani apetyczny ani estetyczny. Dlatego lepiej zapobiegać jego powstawaniu.
Mleko
1. podczas gotowania lub zaraz po przelaniu do szklanek/kubków mleko trzeba spienić tzn. na powierzchni wytworzyć pianę za pomocą specjalnej miotełki lub spieniacza
2. gdy mleko zacznie się gotować wrzucamy kostkę lodu
Budyń
1. po ugotowaniu i przełożeniu do salaterki przykrywamy go szczelnie folią spożywczą
2. wierzch budyniu po ugotowaniu posypujemy cukrem /zwykłym lub pudrem/
3. wierzch ciepłego budyniu posypujemy cienkimi wiórkami masła - masło się roztopi i utworzy cienką tłustą warstwę ochronną
Gęsta zupa lub sos
1. na ciepłą zupę /lub sos/ kładziemy cienkie wiórki masła lub przeciągamy po powierzchni sosu/zupy kawałkiem masła nabitego na widelec - dzięki temu wytworzymy cienką tłustą warstwę ochronną.
Tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam. W tym sezonie postanowiłam wypró...
Odsłon: 42273
Sałaty z dresingiem z octu malinowego smakują wybornie i przypominają lato.
Odsłon: 1968
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 25
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 38
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 146
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 146
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 104
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 129
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 25
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 38
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 146
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 146
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 104
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 129
Składniki
Mleko 1. podczas gotowania lub zaraz po przelaniu do szklanek/kubków mleko trzeba spienić tzn. na powierzchni wytworzyć pianę za pomocą specjalnej miotełki lub spieniacza 2. gdy mleko zacznie się gotować wrzucamy kostkę lodu Budyń 1. po ugotowaniu i przełożeniu do salaterki przykrywamy go szczelnie folią spożywczą 2. wierzch budyniu po ugotowaniu posypujemy cukrem /zwykłym lub pudrem/ 3. wierzch ciepłego budyniu posypujemy cienkimi wiórkami masła - masło się roztopi i utworzy cienką tłustą warstwę ochronną Gęsta zupa lub sos 1. na ciepłą zupę /lub sos/ kładziemy cienkie wiórki masła lub przeciągamy po powierzchni sosu/zupy kawałkiem masła nabitego na widelec - dzięki temu wytworzymy cienką tłustą warstwę ochronną.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sztuka mięsa z sosem i ziemniakami.
Dania główne
Pieczone bataty ze szpinakiem
Dania główne
Faszerowane papryki
Dania główne
Żeberka pieczone w miodzie i piwie
Sztuka mięsa z sosem i ziemniakami.
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 25
Pieczone bataty ze szpinakiem
Idealne na wegeteriański obiad
Odsłon: 53