Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest kilka takich potraw, na których po wystudzeniach tworzy się brzydka warstwa potocznie zwana kożuchem. Kożuch na mleku, budyniu, gęstej zupie czy sosie nie jest ani apetyczny ani estetyczny. Dlatego lepiej zapobiegać jego powstawaniu.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 624
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 437
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1552
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 624
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 437
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1552
Składniki
Mleko 1. podczas gotowania lub zaraz po przelaniu do szklanek/kubków mleko trzeba spienić tzn. na powierzchni wytworzyć pianę za pomocą specjalnej miotełki lub spieniacza 2. gdy mleko zacznie się gotować wrzucamy kostkę lodu Budyń 1. po ugotowaniu i przełożeniu do salaterki przykrywamy go szczelnie folią spożywczą 2. wierzch budyniu po ugotowaniu posypujemy cukrem /zwykłym lub pudrem/ 3. wierzch ciepłego budyniu posypujemy cienkimi wiórkami masła - masło się roztopi i utworzy cienką tłustą warstwę ochronną Gęsta zupa lub sos 1. na ciepłą zupę /lub sos/ kładziemy cienkie wiórki masła lub przeciągamy po powierzchni sosu/zupy kawałkiem masła nabitego na widelec - dzięki temu wytworzymy cienką tłustą warstwę ochronną.