Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowa zupa z czerwonej kapusty

Kremowa zupa z czerwonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 1013 Ocena: 21209

Dodano:

Odsłon: 722

Smaczna, zdrowa i kolorowa zupa krem, koniecznie z kminkiem i jabłkiem. Taka zupa w jednym garze :)

Składniki

  • czerwona kapusta 1/2 główki
  • 1 czerona cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera, pietruszki, pora i mały kawałek imbiru
  • 3 ziemniaki + 1 jabłko
  • czerwone wino 250 ml
  • bulion ok. 1,5 l
  • olej 2-3 łyżki
  • ocet winny 2-3 łyżki
  • sól, pieprz , cukier do smaku
  • kminek 3-4 łyżeczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kremowa zupa z czerwonej kapusty

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować , jabłko obrać pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
    Przygotować większy saganek.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju w dobrze rozgrzanym saganku.
    Dodać małe kawałki jabłka i podsmażyć razem z cebulą.
    Dodać kapustę, i chwilę przesmażyć, mieszając.
    Zalać bulionem i winem.
    Obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, imbir pokroić w plasterki, pora w krążki i dodać do garnka
    Doprawić solą, pieprzem, cukrem, kminkiem i gotować do miękkości 40 minut
    Gotową zupę zblendować.
    Na koniec delikatnie zakwasić octem.
    Podawać z kleksem jogurtu i prażonymi pestkami dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń