Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1975
Dodano: 26.09.2014
Odsłon: 2520
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Składniki:
Na risotto
1/2 dyni hokkaido (po obraniu i pokrojeniu w kostkę ok. 2 szklanki)
20 dag drobnych kurek
2 nieduże cebule
1,5 l bulionu drobiowego
3 łyżki masła
1 szklanka ryżu arborio
sól, pieprz
1/2 łyżeczki curry
1-2 ząbki czosnku
parmezan
Na pierś z kurczaka
2 piersi z kurczaka
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Kurki dokładnie płuczemy (jeżeli trafią nam się większe, kroimy na pół).
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną dynię i podsmażamy. Wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ryż się zeszkli. W tym momencie dolewamy stopniowo wcześniej przygotowany bulion. Wlewamy trochę bulionu i czekamy aż ryż go wchłonie. Wlewamy kolejną porcję bulionu i znowu czekamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie al dente (powinniśmy zużyć cały bulion).
W drugim rondlu rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulkę i kurki. Smażymy 4-5 min ciągle mieszając.
Tak przygotowane kurki dodajemy do risotta. Doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy sporą (wg. uznania) porcję parmezanu.
Ja risotto podałam z grillowaną piersią z kurczaka. Do oleju wsypałam curry, sól i pieprz. Włożyłam piersi i tak marynowałam ok. 30 min. Pierś przygotowałam w grillu elektrycznym ale równie dobrze będzie ją grillować na patelni.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)