Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis lekko zmodyfikowany - w oryginale Jamie grillował kurki bez użycia tłuszczu, w mojej propozycji są podsmażane na maśle.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99118
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 493
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99118
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 493
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Składniki
Suszone grzyby przesypujemy do wysokiego naczynia i zalewamy gorącym bulionem.
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż się delikatnie zeszkli. Następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, żeby dokładnie oblepił się cebulką. Dolewamy wino i cały czas mieszamy, aż odparuje.
Odcedzamy bulion z grzybów, grzyby przekładamy do miseczki. Gdy wino już wyparuje wlewamy po 1 chochelce bulionu. Cały czas mieszamy, aż bulion odparuje i czynność powtarzamy aż do skończenia bulionu.
Gdy ryż będzie al dente dodajemy do niego odcedzone z bulionu grzyby, świeżo starty parmezan i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kurki (w całości). Przesmażamy je do miękkości, następnie odcedzamy z masła i delikatnie mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
Na talerzu układamy ryż, na nim kurki z pietruszką, wierzch posypujemy startym parmezanem.
Smacznego :)