Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz owoce morza? Jeśli tak, zachwycą Cię krewetki w białym winie – o ile nie znasz już tego rarytasu! To danie nie wymaga żadnych dodatków – oprócz kawałka świeżego pieczywa, które przed każdym kęsem zanurzysz w wyśmienitym sosie, jaki powstanie przy smażeniu krewetek.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4688
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 319
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4688
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 319
Składniki
Przygotuj krewetki do smażenia. Jeśli korzystasz z mrożonych (już obranych i oczyszczonych), rozmroź je. Jeśli dysponujesz świeżymi okazami, usuń głowy, pancerze (zostaw tylko ogonki) i przewód pokarmowy (czarną „nitkę”, którą możesz łatwo wyciągnąć z krewetki, rozprostowując ją w dłoni). W obu przypadkach opłucz krewetki i osusz ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej na patelni oliwę. Dodaj do niej masło. Gdy się roztopi, podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojone na cienkie plasterki ząbki czosnku – uważając, by czosnek się nie przypalił.
Dołóż na patelnię krewetki. Obsmaż je przez około minutę po każdej ze stron i wlej na patelnię wino. Duś krewetki w winie (na niskiej mocy palnika) przez kilka minut – aż sos się zredukuje.
Podawaj krewetki doprawione do smaku solą (po usmażeniu) i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką.