Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niecodziennie przyrzadzone krewetki - ze slodko-ostrymi gruszkami. Szybkie i proste danie o niepowtarzalnym smaku.
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 46
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37715
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3693
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 46
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37715
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3693
Składniki
Umyc gruszki, przekroic i wyciac gniazda nasienne a nastepnie pokroic w kostke. Szalotki i cuosnek równiez obrac i pokroic w kostke. Zagotowac sok gruszkowy redukujac go o polowe. Podgrzac maslo w rondelku, dodac gruszki i szalotki i smazyc az do szklistosci. Dodac trochę cukru, wlac sok sok z gruszki, dodac imbir, czosnek, 1 papryczke chili i pól laski wanilii. Dusic gruszki przez ok. 5 minut na malym ogniu. Doprawic do smaku sola, cukrem i odrobina soku z cytryny.
Jesli krewetki nie zostaly obrobione, usunac pancerzyki i jelita, oplukac, a nastepnie przepolowic wzdluz do polowy dlugosci, aby uzyskac ksztalt "motyla". Drobno posiekac chilli i czosnek. Rozgrzac na patelni oliwe i smazyc krewetki przez ok. 1 min. Doprawic sola i pieprzem, dodac chili, imbir i czosnek i smazyc wszystko przez kolejne 1-2 minuty, ale nie dluzej, jedynie do momentu, gdy zmienia kolor na rózowy, aby pozostaly chrupiace.
Ulozyc letnie gruszki na talerzu, na nich krewetki. Jesli lubimy, mozemy posypac posiekana pietruszka.