Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki z pikantnymi gruszkami

Krewetki z pikantnymi gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 5343

Dodano:

Odsłon: 241

Niecodziennie przyrzadzone krewetki - ze slodko-ostrymi gruszkami. Szybkie i proste danie o niepowtarzalnym smaku.

Składniki

  • 16 surowych krewetek
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 gruszki
  • 4 plasterki imbiru
  • ½ laski wanilii
  • ¼ l soku gruszkowego
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sok cytrynowy
  • sól, pieprz, cukier
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyc gruszki, przekroic i wyciac gniazda nasienne a nastepnie pokroic w kostke. Szalotki i cuosnek równiez obrac i pokroic w kostke.
    Zagotowac sok gruszkowy redukujac go o polowe.
    Podgrzac maslo w rondelku, dodac gruszki i szalotki i smazyc az do szklistosci.
    Dodac trochę cukru, wlac sok sok z gruszki, dodac imbir, czosnek, 1 papryczke chili i pól laski wanilii.
    Dusic gruszki przez ok. 5 minut na malym ogniu. Doprawic do smaku sola, cukrem i odrobina soku z cytryny.

  2. Jesli krewetki nie zostaly obrobione, usunac pancerzyki i jelita, oplukac, a nastepnie przepolowic wzdluz do polowy dlugosci, aby uzyskac ksztalt "motyla".
    Drobno posiekac chilli i czosnek. Rozgrzac na patelni oliwe i smazyc krewetki przez ok. 1 min. Doprawic sola i pieprzem, dodac chili, imbir i czosnek i smazyc wszystko przez kolejne 1-2 minuty, ale nie dluzej, jedynie do momentu, gdy zmienia kolor na rózowy, aby pozostaly chrupiace.

  3. Ulozyc letnie gruszki na talerzu, na nich krewetki.
    Jesli lubimy, mozemy posypac posiekana pietruszka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 grudnia 2018 Swietny i nieoczywisty przepis a polaczenie smakow musi byc bardzo udane! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 grudnia 2018 Krewetki mniami :) Takich z gruszkami i ulubioną chili oraz innymi dodatkami, jak imbir i wanilia, to jeszcze nie robiłem. Szybkie danie, więc trzeba będzie wypróbować te smaki, a że pikantne, to tym lepiej. Pycha na maxa :D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń