Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone krewetki są nie tylko doskonałym przysmakiem, ale i łatwe w przygotowaniu. Najczęściej używam krewetek w skorupce, ponieważ gwarantuje to delikatny efekt, poza tym krewetki pozostają soczyste, a skorupki wytwarzają dodatkowe aromaty. Krewetki smażone na oliwie z dodatkiem czosnku sa juz doskonałą przekąską, z dodatkiem np. sałatki mogą być już pełnowartościowym posiłkiem. W tym wypadku jest to sałatka w azjatyckim stylu, z brokułów, kalerosse (którą można zastąpić brukselką) czerwonej cebuli, imbiru i typowo azjatyckim dressingiem.
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 40
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 345
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 68
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 182
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 40
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 345
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 68
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 182
Składniki
Oczyscic warzywa i ewentualnie obrac. Podzielic brokuly na rózyczki, a cebule pokroic na cienkie paski. Bulwy topinamburu wyczscic i pokroic w plasterki. Uzyc calych pedów kalerosse (lub jesli uzywamy brukselki - calych lisci) i oddzielic tylko wysuszone konce lodyg. Posiekac czosnek, chilli, imbir i natke pietruszki. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc na niej brokuly, topinambur i cebule przez ok.3 minuty.
Dodac kalerosse lub pojedyncze liscie brukselki i smazyc przez nastepne 2 minuty. Zmniejszyc troche ogien, dodac polowe chili, imbiru i czosnku, wszystko wymieszac i smazyc kolejne 5 minut na niewielkim ogniu. Salatke wylozyc na pólmisek i polac sosem sojowym, sokiem z cytryny, miodem i odrobina oliwy z oliwek.
Wyczyscic krewetki i rozciac nozyczkami tyl skorupki. Przeciac mieso wzdluz i usunac jelito. Krewetki posolic i wymieszac z oliwa z oliwek i reszta czosnku. Smazyc przez 2-3 minuty, nie za dlugo, aby pozostaly chrupiace. Na koniec dodac posiekane chili, imbir i pietruszke.
Letnia salatke ewentualnie ponownie doprawic, ulozyc na talerzu i podawac z krewetkami.