Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokieciki z ciecierzycy to danie inspirowane śródziemnomorskimi klimatami. Są szybkie i proste w przygotowaniu, z zaledwie kilku składników. Możesz je podawać jako przystawkę lub razem z sałatką jako główne danie obiadowe. Danie jest stosunkowo niskokaloryczne i bogate w białko budujące mięśnie, dlatego jest idealne dla osób aktywnych fizycznie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11918
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16320
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5217
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11918
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16320
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5217
Składniki
Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i przenieś do miski. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć je, tworząc masę z różnej wielkości kawałkami ciecierzycy.
Do miski dodaj mąkę, parmezan, posiekane zioła i przyprawy. Dodaj wodę i ponownie rozgnieć wszystko, mieszając na jednolitą masę, zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
Na patelni rozgrzej olej. Bierz po małej garści masy i formuj z niej kulki. Kładź je na rozgrzanym tłuszczu i smaż do ładnego zrumienienia, przez ok. 2-4 minuty z każdej strony.
Gotowe krokieciki z ciecierzycy odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar oleju.
Danie podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnych pojemnikach. Zużyj je w ciągu 5 dni. Przed podaniem podgrzewaj je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Możesz je także zamrozić.