Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzystując skromne składniki. W środku krokietów znajduje się aromatyczny farsz z twarogu, cebulki i świeżych ziół, który rozpływa się w ustach. Proste, domowe, bez wydziwiania – właśnie w tym tkwi ich wielkość. Idealne na każdą okazję - jako sycące danie dla całej rodziny, podawane z sosem pieczarkowym lub filiżanką gorącego, czerwonego barszczu.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 295
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 137
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 295
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 137
Składniki
Przygotuj nadzienie. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulkę i podsmażaj, aż stanie się złota i miękka. Do miski włóż serek, dopraw solą, czarnym pieprzem, wsyp drobno posiekane zioła i podsmażoną cebulkę. Dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz twarogu, dodaj łyżkę gęstej śmietany. Ważne, aby konsystencja serowego nadzienia była kremowa i łatwo się rozprowadzała.
Przygotuj naleśniki. Roztop masło, by stało się płynne i odstaw. W misce lekko ubij jajka, dodaj mleko, wodę i wymieszaj. Partiami przesypuj mąkę, dodaj szczyptę soli i zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je na 15-30 minut, po czym dodaj roztopione masło i wymieszaj. Rozgrzej patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką), lekko natłuść, wylej porcję naleśnikowego ciasta, równo rozprowadź i smaż naleśniki na złoty kolor. Przykryj usmażone naleśniki talerzem, żeby nie wystygły.
Na usmażone naleśniki wykładaj porcję farszu z twarożku, złóż boki naleśnika do środka i roluj krokiety.
Tak przygotowane krokiety obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smaż na złoty kolor. Krokiety dziadowskie najlepiej smakują na ciepło, podawane ze szklanką gorącego, czerwonego barszczu.