Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników krokietów którzy lubią wszystkiego po trochu . Idealnie pasują do filiżanki swojskiego czerwonego barszczu .
Składniki
Naleśniki..: Mleko , woda , olej , sól i proszek do pieczenia i jajka przekładamy do garnka mieszamy do połączenia się składników , na sam koniec dodajemy mąkę (ilość mąki zależy od rodzaju z jakiej robimy) . Gdy ciasto mamy gotowe to zostawiamy je na około 10 minut . Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnie(moją ma średnice 20 cm) i smażymy cienkie naleśniki na lekko złoty kolor (czy mniej spieczone tym lepiej nie będą pękać) .
Farsz.: Mięso wieprzowe gotujemy w bulionie/rosole , dodając 1 liść laurowy ,4 kulki ziela angielskiego oraz 6 kulek pieprzu czarnego . Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa . Gdy mięso mamy miękkie wyjmujemy , studzimyy . Kapustę kiszoną (jeżeli mamy mocno kwaśna to płuczemy pod bieżącą wodą) przekładamy do garnka i gotujemy około 20 minut (kapusta musi by jeszcze lekko twarda) . Pod koniec do kapusty przekładamy pieczarkami . Gotową kapustę przecedzamy przez sitko i delikatnie odciskami , studzimyy . Gdy mięso i kapustę , pieczarkami mamy zimną to mielimy przez maszynkę do mięsa . Kapustę z pieczarkami na szarpaku a mięso na sitku nr 10 .
Wszystko przekładamy do jednej miski , doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy (jeżeli mamy za suchy farsz możemy dodać szklankę rosołu w którym gotowało się mięso a jeżeli za mokry to smażymy krótko na suchej patelni) .
Przyprawiony i gotowy farsz porcjujemy na naleśniki (ilość większej garści lub 2-3 łyżki)) lekko rozpłaszczyć , zwinąć boki i rulonik( ja osobiście zwijamy na 3 ) .
Tak przygotowane krokiety pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i scalenia się farszu z naleśnikiem . Zimne naleśniki panieruje my pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .