Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie mąki, mleka, masła i sera żółtego. Podane z dodatkiem ugotowanych al dente brokułów. Krokiety są miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne na danie na kolację. :)
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 688
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4179
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17411
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3261
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 220
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 688
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4179
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17411
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3261
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 220
Składniki
Przygotować ciasto na krokiety. Ser żółty zetrzeć.
W garnku roztopić masło. Dodawać mąkę stopniowo, energicznie mieszać rózgą. Stopniowo dolewać powoli mleko, ciągle mieszając. Posolić oraz popieprzyć. Trzymać ciasto na małym gazie i wyrabiać dopóki ciasto nie będzie przywierać do garnka.
Następnie stopniowo dodawać ser żółty, ciągle mieszając, doprowadzić do roztopienia sera. Należy przy tym uważać, by nie spalić ciasta. W razie konieczności wyłączyć gaz. Garnek oraz ciasto będą ciepłe, więc ser powinien się roztopić.
Ciasto wyłożyć na blachę lub na dużą deskę. Rozciągnąć na duży, płaski prostokąt. Pozostawić do ostygnięcia.
W czasie gdy ciasto będzie stygło zagotować rosół lub przyprawioną wodę. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Gotować przez 10 minut.
Ciasto pokroić wzdłuż na pół, a następnie podzielić na prostokąty. W trzech miskach przygotować mąkę, rozmącone jajka oraz bułkę tartą. Krokiety zwijać w ruloniki i panierować po kolei w mące, jajku oraz bułce tartej.
Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć krokiety na rumiano z każdej strony.
Krokiety podawać z odcedzonym z wody brokułem. Smacznego! :)