Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To połączenie delikatnych naleśników i szlachetnego farszu z wołowiny oraz kapusty. Krokiety szlacheckie są idealne jako danie główne, dodatek do barszczu lub elegancka przekąska. Z tym przepisem wychodzą miękkie w środku i cudownie chrupiące na zewnątrz, czyli dokładnie takie, jak powinny być!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10605
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 858
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9016
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1327
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10605
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 858
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9016
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1327
Składniki
Wołowinę opłucz zimną wodą, włóż do niewielkiej ilości osolonego wrzątku i ugotuj do miękkości pod przykryciem.
Kapustę umyj i poszatkuj drobno. Ugotuj ją w osobnym garnku do miękkości. Odcedź, ostudź i bardzo dokładnie odciśnij z wody.
Miękką wołowinę przestudź, odciśnij, sprawdź czy nie ma błon i zmiel w maszynce.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju aż lekko się zezłoci. Zmieloną kapustę wymieszaj z wołowiną i przesmażoną cebulą. Dodaj masło, sól, pieprz, paprykę i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę odstaw, aby przestygła i delikatnie zgęstniała.
Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj jajka, żółtko, mleko, wodę i szczyptę soli. Wymieszaj rózgą lub mikserem na gładkie ciasto, ma być płynne, ale nie zbyt rzadkie. Dodaj olej i wymieszaj.
Patelnię wysmaruj świeżym olejem i smaż bardzo cienkie, jasne naleśniki – nie rumień ich. Na każdy naleśnik nałóż długi pasek farszu. Zwiń klasyczny krokiet, czyli najpierw boki do środka, później ściśle w rulon.
Gotowe krokiety szlacheckie zanurz w rozmąconym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Podczas panierowania przesiewaj bułkę, aby usunąć sklejone kawałki i uzyskać idealną chrupkość.
Smaż krokiety na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż uzyskają jasnozłoty kolor z obu stron.