Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety wigilijne należą do jednego z dwunastu dań, które muszą znaleźć się na świątecznym stole. Wykorzystaj poniższy przepis, a będziesz mieć pewność, że krokiety nie będą się łamać w trakcie zwijania.
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1017
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 31
Pyszne pierogi z nadzieniem z białego sera i bananów, polane masełkiem i bułk...
Odsłon: 677
Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...
Odsłon: 3090
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1017
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 31
Pyszne pierogi z nadzieniem z białego sera i bananów, polane masełkiem i bułk...
Odsłon: 677
Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...
Odsłon: 3090
Składniki
Dzień wcześniej namocz grzyby w ciepłej wodzie.
Przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki poza wodą mineralną umieść w dużej misce i wymieszaj za pomocą miksera do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj wodę mineralną i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na co najmniej 30 minut w chłodnym miejscu. Rozgrzej patelnię z 2 kroplami oleju. Rozprowadź tłuszcz bardzo dokładnie. Kiedy olej się mocno rozgrzeje, smaż naleśniki na złoto z obu stron. Powinny być bardzo cienkie, bo inaczej będą pękać przy zwijaniu. Odkładaj naleśniki warstwowo do ostygnięcia.
Przygotuj farsz. Kiszoną kapustę odsącz, ale nie płucz jej pod zimną wodą. Przełóż ją do garnka. Kapustę białą drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dołóż ją do garnka. Zalej kapustę odrobiną wody i zagotuj na małym ogniu. Trzymaj ją na palniku przez ok. 15 minut. W tym czasie na patelni podsmaż zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę i odsączone grzyby przez 5 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka i gotuj całość przez kolejne 15 minut, do odparowania płynu. W razie potrzeby odsącz nadmiar płynu na sitku.
Złóż krokiety. Na każdym naleśniku rozłóż ok. 2-3 łyżki farszu. Zwiń najpierw boki do wewnątrz, a następnie zwiń w rulonik, dość ciasno dociskając. Odkładaj krokiety na łączeniu. W jednej miseczce rozbełtaj jajka. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Krokiety maczaj najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce. Smaż je na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Krokiety wigilijne podawaj z dodatkiem barszczu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schab w sosie paprykowym
Dania główne
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Dania główne
Mehari zushi - mniej znane japońskie sushi
Dania główne
Hamburger wołowy domowy
Schab w sosie paprykowym
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 31
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Tosty francuskie są znane na całym świecie. To niezwykle smaczne danie nadaje...
Odsłon: 46