Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety wigilijne należą do jednego z dwunastu dań, które muszą znaleźć się na świątecznym stole. Wykorzystaj poniższy przepis, a będziesz mieć pewność, że krokiety nie będą się łamać w trakcie zwijania.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 1558
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 1558
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Składniki
Dzień wcześniej namocz grzyby w ciepłej wodzie.
Przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki poza wodą mineralną umieść w dużej misce i wymieszaj za pomocą miksera do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj wodę mineralną i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na co najmniej 30 minut w chłodnym miejscu. Rozgrzej patelnię z 2 kroplami oleju. Rozprowadź tłuszcz bardzo dokładnie. Kiedy olej się mocno rozgrzeje, smaż naleśniki na złoto z obu stron. Powinny być bardzo cienkie, bo inaczej będą pękać przy zwijaniu. Odkładaj naleśniki warstwowo do ostygnięcia.
Przygotuj farsz. Kiszoną kapustę odsącz, ale nie płucz jej pod zimną wodą. Przełóż ją do garnka. Kapustę białą drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dołóż ją do garnka. Zalej kapustę odrobiną wody i zagotuj na małym ogniu. Trzymaj ją na palniku przez ok. 15 minut. W tym czasie na patelni podsmaż zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę i odsączone grzyby przez 5 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka i gotuj całość przez kolejne 15 minut, do odparowania płynu. W razie potrzeby odsącz nadmiar płynu na sitku.
Złóż krokiety. Na każdym naleśniku rozłóż ok. 2-3 łyżki farszu. Zwiń najpierw boki do wewnątrz, a następnie zwiń w rulonik, dość ciasno dociskając. Odkładaj krokiety na łączeniu. W jednej miseczce rozbełtaj jajka. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Krokiety maczaj najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce. Smaż je na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Krokiety wigilijne podawaj z dodatkiem barszczu.