Jeśli lubicie podroby ta wersja krokietów na pewno Wam posmakuje. Krokiety delikatne,miękkie o lekko chrupiącej panierce,po prostu pycha:) To jest moja druga wersja wykorzystania płucek w kuchni,wcześniej były pierogi:) Serdecznie polecam obie wersje:)
Krokiety z farszem z cielęcych płucek.
Składniki
- płucka cielęce w całości
- cebula 3-4 szt, czosnek 4 ząbki
- smalec 1/2 kostki
- pieprz,sól,maggi
- Ziele angielskie 8 ziaren
- Liść laurowy 4 szt
- CIASTO NA NALEŚNIKI
- 500g mąki
- 2 -2,5 szkl mleka
- 1/5 szkl wody gazowanej
- 3 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- Bułka tarta
- jajka 2szt
Składniki
- płucka cielęce w całości
- cebula 3-4 szt, czosnek 4 ząbki
- smalec 1/2 kostki
- pieprz,sól,maggi
- Ziele angielskie 8 ziaren
- Liść laurowy 4 szt
- CIASTO NA NALEŚNIKI
- 500g mąki
- 2 -2,5 szkl mleka
- 1/5 szkl wody gazowanej
- 3 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- Bułka tarta
- jajka 2szt

Etapy przygotowania
Płucka oczyścić z rur i przerostów,dobrze wypłukać i zagotować przez 10min.Po tym czasie odlać wodę. Płucka zalać zimną wodą dodać ziele i liście. Gotować do miękkości około 1,5 godz.na wolnym ogniu. Usmażyć naleśniki,ciasto ma być dość gęste. Zostawić trochę ciasta naleśnikowego do obtaczania krokietów. Do ciasta dodać dwa jajka.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Płucka zmielić dodać do podsmażonej cebuli,dać dużo pieprzu,doprawić solą i maggi do smaku ,podsmażyć około 1/2 godz. Na naleśniki kłaść po kopiatej łyżce farszu,obtoczyć w cieście naleśnikowym oraz bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego życzę!

Przepis w Waszym wykonaniu (17)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 198

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 87

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 837
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3726
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 198

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 87

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 837
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3726



Składniki
- płucka cielęce w całości
- cebula 3-4 szt, czosnek 4 ząbki
- smalec 1/2 kostki
- pieprz,sól,maggi
- Ziele angielskie 8 ziaren
- Liść laurowy 4 szt
- CIASTO NA NALEŚNIKI
- 500g mąki
- 2 -2,5 szkl mleka
- 1/5 szkl wody gazowanej
- 3 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- Bułka tarta
- jajka 2szt
Płucka oczyścić z rur i przerostów,dobrze wypłukać i zagotować przez 10min.Po tym czasie odlać wodę. Płucka zalać zimną wodą dodać ziele i liście. Gotować do miękkości około 1,5 godz.na wolnym ogniu. Usmażyć naleśniki,ciasto ma być dość gęste. Zostawić trochę ciasta naleśnikowego do obtaczania krokietów. Do ciasta dodać dwa jajka.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Płucka zmielić dodać do podsmażonej cebuli,dać dużo pieprzu,doprawić solą i maggi do smaku ,podsmażyć około 1/2 godz. Na naleśniki kłaść po kopiatej łyżce farszu,obtoczyć w cieście naleśnikowym oraz bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego życzę!
O, płucka na kwaśno to ja lubię, ale nie wiedziałam że z nich można też farsz zrobić ;-D
wyglądają bardzo apetycznie :)
Coś nowego i ciekawego.
Danusiu na pewno pyszne krokieciki.Ja takich jeszcze nie robiłam.:)
Rewelacyjny przepis, czekalam na cos smacznego od Ciebie. Przyznaje, ze nigdy nie mialam okazji sprobowac nawet pierogow z pluckami.