Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z fasolką szparagową

Krokiety z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 785

Dodano:

Odsłon: 139

Są po prostu pyszne. Polecam.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 500 g żółtej fasolki szparagowej ( może być mrożona )
  • 150 g boczku wędzonego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 3 małe ząbki czosnku
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • jajko
  • bułka tarta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krokiety z fasolką szparagową

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną, jajka, mleko, wodę, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, sól połączyć razem przy pomocy miksera. Ciasto odstawić na ok 15 min.
    Na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym usmażyć naleśniki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.
    Po osaczeniu na sicie pokroić na ok 0,5 cm kawałki. Na patelni usmażyć pokrojony boczek. Jeśli boczek jest bardziej tłusty można pominąć dodanie oleju.
    Do boczku dodać pokrojoną fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć.
    Na koniec dodać śmietanę i pieprz. Na naleśniki nakładać farsz i zawijać krokiety.
    Krokiety maczać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor.
    Podawać ciepłe np. z czerwonym barszczykiem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń