Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-12-2019
Krokiety z grzybami, papryką i marchewką idealnie smakują z barszczykiem.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 194
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 194
Składniki
Naleśniki; Jajka rozkłócamy, dodajemy stopniowo pozostałe składniki, i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Smażymy cieniutkie placki na rozgrzanej patelni.
Farsz; Oczyszczone grzyby kroimy w kostkę, gotujemy i odcedzamy. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy cebule paprykę i marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby. Całość smażymy około 1 minut, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy (1-2 minuty).
Na usmażone i ostudzone naleśniki nakładamy po łyżce farszu, składamy brzegi i zwijamy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Krokiety podajemy z barszczykiem lub ulubionym sosem. Smacznego ;)