Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne krokiety zrobione tym razem z kiszonej kapusty i pieczarek usmażonych z cebulą.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4870
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20813
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2526
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4870
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20813
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2526
Składniki
Wykonanie ciasta: Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę, sól i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
Wykonanie farszu: Wymyte, pokrojone w kostkę pieczarki smażymy na 3 łyżkach oleju, gdy pieczarki będą miękkie dodajemy na patelnię pokrojone w kostkę cebule i smażymy do miękkości. W między czasie odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do większego garnczka, zalewamy wodą i gotujemy 60 minut, kapusta powinna już być miękka. Po ugotowaniu studzimy na sicie. Ugotowaną kapustę odciskamy i rozdrabniamy ostrym nożem. Rozdrobioną kapustę dodajemy do usmażonych pieczarek z cebulą. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Wykonanie krokietów: Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 2 łyżki farszu na brzeg placka, zakładamy boczne brzegi placka do środka i zwijamy w rulon.
Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi. Smacznego !!!