Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 11855

Dodano:

Odsłon: 276

Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki

  • Naleśniki: ( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników)
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Woda 1 i 1/2 szklanki
  • Mleko szklanka
  • Jajko
  • Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Olej łyżka
  • Farsz:
  • Kapusta kiszona 400 g
  • Mięso gotowane u mnie łopatka 400 g
  • Cebula
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krokiety z mięsem i kapustą

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

    Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.

    Kapustę zalać zimną wodą.Gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowaną kapustę odcedzić i wystudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody.

    Mięso pokroić w większą kostkę zalać wodą ok. 1-2 cm nad mięsem. Gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego oraz ziela angielskiego do miękkości.

    Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor.

    Ugotowane mięso wraz z kapustą zmielić w maszynce. Na końcu do maszynki dodać cebulę wraz olejem. Farsz doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

    Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach zwinąć i obtoczyć w jajku i bułce tartej. Podsmażać na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń