Do góry

Dania główne Przepis na:

krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1894

Dodano:

Odsłon: 12232

Bardzo lubię barszcz czerwony , który najczęściej podaję z krokietami. Nadzienie krokietów może być różne : wieprzowe, drobiowe, warzywne lub jak w tym przepisie mieszane : wieprzowo - warzywne. Jest moja ulubiona wersja krokietów. Bardzo je lubię często przyrządzam, choć wymagają sporo czasu aby je przygotować. Krokiety z mięsem i kapustą są sycące, bardzo smaczne, w środku miękkie a na zewnątrz chrupiące.

Składniki

  • 45 dkg mięsa wieprzowego np: łopatka
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • bułka tarta i olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz: usmażone naleśniki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeżeli mamy resztki mięsa z poprzedniego obiadu to je mielimy w maszynce na średnich oczkach. Jeżeli takowego mięcha nie posiadamy robimy tak :
    Mięso płuczemy , kroimy na kilka kawałków , przekładamy do garnka , zalewamy wodą dodajemy obrane i pokrojone w paski marchew i pietruszkę , całą cebulę i przyprawy. Nie solimy! Gotujemy aż mięso zmięknie.
    Kapustę kiszoną odsączamy w rękach, przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy 25 minut. Nie solimy! Odcedzamy na durszlaku po czym mielimy w maszynce na tych samych oczkach co mięso. Zmieloną kapustkę dodajemy do mięsa , mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Na usmażonego naleśnika nakładamy farsz ( ja nakładam 1 czubatą łyżkę) zawijamy naleśniki jak gołąbki , zamaczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. I w ten sposób robimy z każdym naleśnikiem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń