Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 2160

Do barszczu pasują jak ulał. Z podanych składników wyszło mi 16 dużych krokietów. Jako miarki używałam kubka o pojemności ok. 280ml.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe: 3 kubki mąki pszennej
  • 1 kubek mleka
  • 2 kubki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz: ok. 1 kg dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czerwona papryka
  • Panierka: 3-4 jajka
  • bułka tarta
  • masło i olej do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Krokiety z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Zmiksować składniki na ciasto. Gdyby przypadkiem zrobiły się grudki, ciasto przelać przez gęste sitko. Odstawić na ok. pół godziny, aby ciasto odpoczęło.

  2. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić dość drobno. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. W dużym rondlu roztopić łyżkę masła, podsmażyć cebulę, posolić. Stopniowo dodawać pieczarki i usmażyć wszystko razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić, aby farsz trochę ostygł.

  3. Na odrobinie oleju usmażyć duże (u mnie 28 cm średnicy), ale cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać 1-2 łyźki farszu, następnie składać naleśnika z jednej strony, przykrywając częściowo farsz, potem złożyć boki, a na koniec zwinąć w zgrabny rulon. Zanurzać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń