Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z pieczarkami, papryką i żółtym serem.

Krokiety z pieczarkami, papryką i żółtym serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1813 Ocena: 29325

Dodano:

Odsłon: 2119

Krokiety zrobione z farszem pieczarkowym z papryką i żółtym serem. Poniższy przepis jest na 16 krokietów, bardzo pysznych.

Składniki

  • Farsz:
  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula 2 szt.
  • czerwona papryka połowa
  • żółty ser starty 40 dag
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • masło do smażenia 3 łyżki
  • Składniki na placki 16 sztuk o średnicy 25 cm:
  • mąka pszenna 4,5 szklanki
  • mleko 3 szklanki
  • przegotowana ciepła woda 3 szklanki
  • olej 6 łyżek
  • sól 1 łyżeczka
  • kurze jajka 6 szt.
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Krokiety z pieczarkami, papryką i żółtym serem.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie placków:

    Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy placki.

  2. Przygotowanie farszu:

    Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone pieczarki smażymy na maśle. W między czasie kroimy w kostkę cebule, paprykę i dodajemy do smażących się pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy starty żółty ser, wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Wykonanie krokietów:

    Gotowy farsz nakładamy na rozłożony placek. Placek z farszem zawijamy w kopertę. Gotowe krokiety podsmażamy z obu stron do ich zarumienienia.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń