Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i pożywne krokiety. Idealnie nadają się zarówno na obiad, jak i imprezę jako ciepłe danie. Wybornie smakują również pokrojone w romby z czerwonym barszczykiem. Są po prostu rewelacyjne. Warto poświęcić chwilkę czasu na ich przygotowanie.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1799
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14415
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19518
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13163
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1799
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14415
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19518
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13163
Składniki
1. Naleśniki. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól, mąkę i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy na niej naleśniki jeden po drugim. Postarajmy się, żeby były one cienkie (wtedy łatwiej nam będzie zawijać w nie farsz). Z własnego doświadczenia nie polecam grubych naleśników, gdyż są mniej elastyczne. Zrobione z nich krokiety pękają i się same rozwijają. W tym przypadku najlepsze będą cienkie naleśniki.
2. Farsz. Na patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i smażymy dalej. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i zdejmujemy z ognia. Studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
3. Krokiety. Na każdy naleśnik nakładamy ok. 2 łyżek farszu , posypujemy wiórkami żółtego sera i zwijamy ciasno w rulon, którego końce wciskamy do środka. Krokiety obtaczamy w rozkłóconych jajkach przyprawionych solą i pieprzem, bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.