Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i pożywne krokiety. Idealnie nadają się zarówno na obiad, jak i imprezę jako ciepłe danie. Wybornie smakują również pokrojone w romby z czerwonym barszczykiem. Są po prostu rewelacyjne. Warto poświęcić chwilkę czasu na ich przygotowanie.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 375
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 110
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 97
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 63
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2661
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 375
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 110
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 97
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 63
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2661
Składniki
1. Naleśniki. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól, mąkę i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy na niej naleśniki jeden po drugim. Postarajmy się, żeby były one cienkie (wtedy łatwiej nam będzie zawijać w nie farsz). Z własnego doświadczenia nie polecam grubych naleśników, gdyż są mniej elastyczne. Zrobione z nich krokiety pękają i się same rozwijają. W tym przypadku najlepsze będą cienkie naleśniki.
2. Farsz. Na patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i smażymy dalej. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i zdejmujemy z ognia. Studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
3. Krokiety. Na każdy naleśnik nakładamy ok. 2 łyżek farszu , posypujemy wiórkami żółtego sera i zwijamy ciasno w rulon, którego końce wciskamy do środka. Krokiety obtaczamy w rozkłóconych jajkach przyprawionych solą i pieprzem, bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.