Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-05-2022
Krokiety na bogato! Farsz na bazie ziemniaków i twarogu, ale z mnóstwem pysznych dodatków. Spróbujcie, a na pewno wam zasmakują!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9971
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9971
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Składniki
Naleśniki: Jajka, mąkę, mleko, wodę i sól mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Na patelni 26cm wyszło mi 10 szt. Farsz: Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę - najlepiej zrobić to kiedy są jeszcze ciepłe. Twaróg również przeciskamy przez praskę. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Lekko studzimy i dokładamy do ziemniaków i twarogu. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
Farsz dzielimy na tyle części, ile mamy naleśników. Na naleśnik nakładamy porcję farszu, składamy boki, zawijamy od dołu, tworząc rulon. Kiedy mamy zawinięte naleśniki, panierujemy je po kolei w mące (otrzepujemy z nadmiaru), roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej
Smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Krokiety najlepiej smakują z barszczem.