Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-05-2022
Krokiety na bogato! Farsz na bazie ziemniaków i twarogu, ale z mnóstwem pysznych dodatków. Spróbujcie, a na pewno wam zasmakują!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8655
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1271
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 741
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8655
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1271
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 741
Składniki
Naleśniki: Jajka, mąkę, mleko, wodę i sól mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Na patelni 26cm wyszło mi 10 szt. Farsz: Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę - najlepiej zrobić to kiedy są jeszcze ciepłe. Twaróg również przeciskamy przez praskę. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Lekko studzimy i dokładamy do ziemniaków i twarogu. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
Farsz dzielimy na tyle części, ile mamy naleśników. Na naleśnik nakładamy porcję farszu, składamy boki, zawijamy od dołu, tworząc rulon. Kiedy mamy zawinięte naleśniki, panierujemy je po kolei w mące (otrzepujemy z nadmiaru), roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej
Smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Krokiety najlepiej smakują z barszczem.