Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-09-2025
Krokiety z warzywnym farszem to kolorowe, chrupiące i sycące danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Dzięki chrupiącej panierce smakują wybornie, a przy tym są świetną alternatywą dla tradycyjnych krokietów z mięsem.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1482
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 575
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1482
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 575
Składniki
Do miski wlej mleko, wodę, wbij jajka i dodaj mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem na gładką masę. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz zamieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut, a następnie usmaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni delikatnie natłuszczonej olejem.
Cebulę i czosnek posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne. Najpierw podsmaż cebulę z czosnkiem na odrobinie oleju. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i smaż przez kilka minut aż zmiękną.
Wrzuć odsączoną ciecierzycę, dopraw oregano, natką pietruszki, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj, aby farsz się połączył.
Na każdy naleśnik wyłóż porcję farszu i złóż boki do środka, a następnie zwiń w rulon.
Każdego krokieta zanurz w roztrzepanym jajku, obtocz w bułce tartej. Smaż krokiety na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju.