Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników krokietów w bez mięsnej wersji .
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2066
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9653
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3330
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6765
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2066
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9653
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3330
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6765
Składniki
Na początek smażymy naleśniki ( można usmażyć dzień wcześniej i zabezpieczyć przed uschnięciem ) . Mleko , woda , olej , sól i proszek do pieczenia i jajka przekładamy do garnka i mieszamy do połączenia się składników , na sam koniec dodajemy mąkę ( ilość mąki zależy od rodzaju z jakiej robimy ) . Gdy ciasto mamy gotowe to zostawiamy je na około 10 minut . Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy cienkie naleśniki na lekko złoty kolor ( czy mniej spieczone tym lepiej nie będą pękać ) .
Farsz do krokietów ; Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub roztapiamy masło , wrzucamy szpinak , smażymy chwilę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę ( można dodać więcej lub mniej czosnku jak kto lubi ) i szczyptę vegety . Cały czas mieszamy żeby się nie przypaliło i odparowała woda ze szpinaku . Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i pokruszoną fetę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Studzimy ! .
Na każdy naleśnik nakładamy około łyżki farszu szpinakowego i lekko rozsmarowujemy ( możemy rozsmarować po całości ) , złożyć boli naleśnika do środka i zwijamy naleśnik w rulon . postępujemy tak z resztą farszu i naleśników .
Gotowe krokiety pozostawiamy chwilę do ostygnięcia i po tej chwili panierujemy pojedynczą panierka ( jajko - bułka tarta ) i smażymy na złoty kolor z obu stron .