Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie szpinaku i sera feta jest wyjątkowo pyszne. Nic dziwnego, że jest wykorzystywane w wielu potrawach. Warto spróbować także krokietów ze szpinakiem i serem feta – rozpływają się w ustach!
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 780
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1822
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 780
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1822
Składniki
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj ze sobą w misce. Odstaw masę na ok. 30 minut, a następnie ponownie krótko przemieszaj. Patelnię do naleśników pokryj cienką warstwą oleju rzepakowego. Nadmiar zetrzyj papierowym ręcznikiem. Rozprowadzaj ciasto w odpowiedniej ilości na całej powierzchni patelni. Naleśniki powinny być bardzo cienkie. Smaż je z każdej strony przez ok. 1-2 minuty, do ładnego zezłocenia. Gotowe odkładaj na bok do przestudzenia.
Przygotuj farsz. Szpinak umieść na patelni i podgrzewaj go na wolnym ogniu, często mieszając, do całkowitego odparowania wody. Ostudź. W misce rozbełtaj widelcem serek śmietankowy na luźną masę. Dodaj chłodny już szpinak, pokruszoną fetę, jajko i wszystkie przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz.
Zwiń krokiety. Na każdym naleśniku rozsmaruj 1-2 łyżki farszu, w zależności od wielkości krokietów. Pamiętaj, by nie nakładać za dużo farszu, bo krokiety będą pękać. Złóż do siebie dwa przeciwległe boki naleśnika, a następnie zroluj go wzdłuż krótszego boku.
Usmaż krokiety. Na patelni rozgrzej olej. Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą. W drugim talerzu rozbełtaj jajka. Każdego naleśnika maczaj najpierw w jajku, a potem panieruj w bułce tartej. Smaż je na wolnym ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Krokiety ze szpinakiem i serem feta podawaj na ciepło lub zimno.